ProtiSpar är en fodertillsats som hjälper kon att förbättra sitt proteinutnyttjande och sänker foderkostnaden. Till fördel både för kon, lantbrukaren och miljön.
–ProtiSpar hämmar de bakterier i vommen som bryter ner protein till ammoniak, berättar Erika Nyström, produktchef Nötfoder. Produktionen av flyktiga fettsyror hämmas inte. Tack vare det kommer mer protein och intakta aminosyror från fodret passera vidare till tarmen där de bättre kommer kon till nytta. På så sätt minskar behovet av att utfodra, ofta dyrt, vomstabilt protein.
ProtiSpar kan förbättra ekonomin genom att öka proteinutnyttjandet. Samtidigt spar det energi för kon eftersom hon inte behöver omvandla lika mycket ammonium i levern till urea. Detta ökar inte bara fodereffektiviteten utan minskar också avdunstningen av ammoniak från urin i ladugården, till fördel för miljön.
Två strategier med ProtiSpar
Det finns två strategier när man fodrar ProtiSpar. I foderstater med låg nivå av vomstabilt protein (AAT) men överskott av lättillgängligt protein (PBV) kan man tillsätta ProtiSpar för att öka mjölkavkastningen. Detta tack vare att ProtiSpar hjälper kon att omvandla lättillgängligt protein till vomstabilt.
Den andra strategin är att minska proteinutfodringen med motsvarande ca 0,5 kg proteinfoder, fortsätter Erika. Då kan du få en billigare foderstat med en bibehållen mjölkproduktion. Något som är viktigt att tänka på är att energitillförseln alltid måste balanseras och att det måste finnas tillräckligt med lättlösligt protein i foderstaten vid en tillsats av ProtiSpar. Urean i mjölken får alltså inte ligga för lågt i utgångsläget.
Såväl försök som omfattande praktiska erfarenheter har visat att vi kan effektivisera proteinutnyttjande i vommen med en tillsats av ProtiSpar.